DAB-radioen – En bortkastet omlegging

I løpet av 2017 digitaliseres som kjent radioen og det gamle FM-nettet stenges over hele landet, med unntak av lokalradioer utenfor de store byene. I en undersøkelse for Dagbladet sommeren 2016 viser at 65 % av befolkning er mot slukkingen av FM-senderne. Mye av misnøyen retter seg mot manglende dekning, samt at DAB-radioer er dyre i innkjøp. I denne artikkelen vil vi gå gjennom en del av kritikken som har blitt presentert slik at dere lyttere får et bedre innblikk i hvorfor omlegging til DAB er helt bortkastet!

Dårligere dekning

Norge er et vidstrakt land, med mye fjord og fjell og ikke minst tunneler! Norge har 1100 tunneler, og av dem har bare 335 av disse DAB-dekning i dag. Mange av tunnelene er så korte at de aldri vil få dekning, mens nye tunneler skal ha både DAB-tilgang og nødnett. Den store risikoen er dersom det skje noe i en tunnell uten DAB-dekning, eksempelvis en brann eller bilkollisjon, hvor nødetatene normalt kommuniserer med bilradioer i tunnelen om noe skulle skje, for eksempel for å gi evakueringsinstruks. Dette vil ikke være mulig uten dekning, som  utsetter trafikantene for fare, særlig fordi det ikke er kommunikasjon for dem som bruker veien.

I april 2017 ble 13 mennesker brakt til sykehus etter brann i Fjærlandtunnelen. Det oppsto kaos og det ble rapportert at flere trafikanter beveget seg i feil retning i røyken. Tunnelen manglet DAB-dekning…

Dyrt og vanskelig å montere i bil

Å skifte ut radioen i bilen til DAB kan bli en dyr affære. Det er estimert at dette vil koste opp mot 17.000 til 18.000 kroner i moderne biler med avansert elektronikk. Dette fordi det er svært krevende å få rattstyring, navigasjon og ryggekamera til å fungere etter utskiftingen av bilstereoen. Dog finnes det flere alternativer, men da må du godta en mindre fullverdig løsning med både løse ledninger og ekstra komponenter i bilen:

 

  • Montere adapter

Denne kan kobles til den gamle bilradioen, og som mottar digitale radiosignaler. En adapter skal man kunne montere selv, men det er nok enklere sagt enn gjort for mange. Og du får en ekstra dings på dashbordet som ikke ser særlig kul ut.

  • Integrert løsning

Som nevnt ovenfor kan du integrere radioen i bilen, og du slipper løse ledninger og strøm fra sigarettenneren. Ulempen er selvfølgelig kostnaden som for mange blir veldig stor.

  • Bruk nettradio

Det er fullt mulig å koble mobilen til AUX-inngangen eller via Bluetooth. Dette er den billigste løsningen, alt du trenger er en god datapakke i mobilabonnementet ditt, og du unngår hele DAB-hysteriet.

Dårligere lydkvalitet

Det har også blitt rettet mye kritikk rundt lydkvaliteten på DAB-radioen, den nye digitale radiostandarden som NRK har tatt i bruk. Forskere ved Universitet i Oslo har offentliggjort en rapport som hevdet at DAB-lyden er for dårlig i forhold til løftene NRK gir. Striden involverer altså faglige autoriteter fra Norges største universitet og Norges største radio- og fjernsynsselskap.

Lite fremtidsrettet

Veldig mange hevder DAB er en utdatert og gammel teknologi, og beslutningen om å innføre DAB ble tatt på feil tidspunkt og feil grunnlag. Kommersielt internett var knapt på plass, bredbånd fantes ikke og hverken iPhone, app’er og mobilt internett var ikke funnet opp. Den eldre del av befolkningen som hører på radio på gamlemåten er fornøyd med det og vil ikke ha noe nytt. Den yngre del av befolkningen hører på nettradio og podkast på smarttelefonen sin. De er likegyldig til hele debatten om FM eller DAB uansett.

Er svenskene smartere enn oss?

Sverige har valgt å utsette slukkingen av FM-nettet, dette ble vedtatt i februar 2016 i Riksdagen. Slukkingen var i utgangspunktet satt til 2022. og det betyr i praksis at prosessen er stoppet på ubestemt tid. Vedtaket baserer seg på en rapport fra den svenske Riksrevisionen, som påpeker flere vesentlige svakheter ved den planlagte overgangen

til digitalradio.De mener at DAB+ som teknologi fordrer samme lyttevaner som i dag, mens

ved innføringen av  internettbasert radio vil man kunne se en endring av lyttevanene. Rapporten peker på at DAB-nettet i Sverige ikke var planlagt med hverken god nok dekning eller robusthet sammenlignet med FM-nettet

Privacy Policy