Kjøpeguide – Velg riktig radio

 

I løpet av det neste året vil det gamle radiospekteret bli slått av, og alle må bytte fra FM/AM til digital. Så hva skal du velge? DAB eller internettradio? Skal den være på kjøkkenet eller soverommet? Denne veiledningen vil hjelpe deg med å finne den beste digitale radioen for deg og ditt behov.

 

Digitale radioer varierer i pris fra en overraskende lav pris på 150 kroner, helt opp til litt mindre beskjedne 5000 kroner. Pass på at du ikke er påvirket av kostnadene alene når du skal kjøpe, da du enkelt kan ende opp med en DAB eller internettradio du vil angre på at du kjøpte. Våre tester viser deg hvilke digitale radioer som ikke bare høres bra ut, men er enkle å bruke og sette opp, samt har et bredt spekter av nyttige funksjoner. De gjør oss også i stand til å advare deg om de som har skuffende lyd eller er upålitelige, og fortelle deg om det produsentene hevder faktisk stemmer.

DAB radioer

 

DAB radioer er den mest populære typen digitalradio. Omtrent 33% av befolkningen stiller jevnlig inn på DAB-sendinger, og mange mennesker sier at de eier en DAB-radio. De spenner fra små personlige håndholdte enheter til store tradisjonelle anlegg, og de kan kjøpes for rundt 200 kr og oppover. Hvor og hvordan du vil bruke radioen din, vil være en viktig faktor for den typen DAB-radio du velger.

 

Fordeler:

 • Stort utvalg av kanaler.
 • Ingen skurring, da den plukker opp et digitalt signal.
 • Automatisk tuning – velg bare en kanal etter navn.
 • Skjermen viser sportittel og artistnavn når du lytter.
 • Mange modeller mottar også FM-radio.

 

Ulemper:

 • Ingen mulighet til å laste ned podcaster eller streame musikk.
 • Avhengig av god dekning i ditt område.

Internett-radioer

Internettradio har hatt en økning i popularitet de siste årene, og nå lytter omtrent 7% av befolkningen jevnlig til internettradiosendinger. Internett-radioer får tilgang til ditt hjemme wifi-nettverk og gir deg muligheten til å lytte til nettbaserte radiostasjoner fra hele verden. Valget av hva du skal lytte til er enormt. De fleste internettradioer kan laste ned podcaster og streame musikk fra hjemmenettverket ditt, og noen inkluderer også en DAB-tuner.

 

Fordeler:

 • 100 000-vis av internett radiostasjoner å velge mellom.
 • Bedre lydkvalitet, da radiostasjonens data streames over internett, så det er ikke avhengig av antenner og signalstyrke.
 • Kan fungere som en trådløs høyttaler for musikksamlingen din.
 • Noen modeller kobler til musikkstrømmetjenester, for eksempel Spotify og Deezer.

 

Ulemper:

 • Dyrere enn tradisjonelle DAB-radioer.
 • Mer komplisert å sette opp.
 • Krever en anstendig bredbåndstilkobling for jevn streaming.

 

Viktige funksjoner å se etter

 

For å hjelpe deg med å få mest mulig ut av din digitale radio, se etter følgende funksjoner:

 

Alarmer

Hvis du leter etter en radio som kan få deg ut av sengen om morgenen, er en modell med gode alarmalternativer avgjørende. De beste vil gi deg mulighet til å velge hvilke dager du vil stille inn alarmen, slik at du kan ha hviledager i helgen, og hvordan alarmen vil høres – det kan være en alarmlyd eller en radiostasjon. Hvis du og partneren din trenger å stå opp på forskjellige tidspunkter, ser du etter en modell med flere uavhengige alarmer.

 

Bluetooth og NFC

Dette er nyttige funksjoner hvis du vil streame musikk fra mobilen din eller nettbrettet trådløst. Radioer som har Bluetooth og NFC (nær feltkommunikasjon), kan enkelt synkroniseres med og spille av lyd fra smarttelefonen, nettbrettet eller MP3-spilleren. Noen radioer har også en aux-inngang for en kablet strømforbindelse. Docking er mye mindre vanlig nå, men noen radioer har en dock for å koble inn smarttelefonen eller MP3-spilleren og spille av musikk fra enheten. De er enkle å bruke, og vil også lade enheten på nytt samtidig.

 

Touchskjerm

Noen radioer har berøringsskjerm i stedet for flere tradisjonelle hjul og knapper. De er ikke for alle – de med fingerferdighetsproblemer kan kjempe med kontrollene, og de passer ikke best til kjøkkenradioer, hvor lyttere som vasker opp eller elter deig, kan ha problemer med å få respons på skjermen med skitne hender. Hvis du er ute etter en dedikert soveromsvekkerklokke, se etter en med en fremtredende snooze-knapp. På denne måten kan du enkelt kjøpe deg selv 10 minutter ekstra i sengen, uten å måtte styre med radioen og legge inn spesifikasjoner på for å finne den riktige knappen.

 

Fjernkontroll

Ikke et viktig tilbehør for alle, men hvis du velger en radio til en stue i motsetning til soverommet, kan det være nyttig å ha en fjernkontroll, slik at du ikke trenger å stå opp og justere volumet eller bytte stasjoner til enhver tid. Se etter en med fremtredende, godt merkede knapper. Noen radiomerker har en gratis app som du kan laste ned for å omdanne smarttelefonen til en fjernkontroll, hvis den ikke allerede kommer med en.

 

DAB +

De fleste modeller er også er kompatible med DAB +. Dette systemet er det det satses på i Norge, og det har blitt vedtatt av flere andre land, så det betyr at du vil kunne bruke radioen din i utlandet.

 

USB

En USB-port kan være et praktisk tillegg til en digital radio, slik at du kan koble til andre enheter, for eksempel en telefon eller en nettbrett. Radioen kan da lade opp enhetene dine eller spille av musikk fra dem. Opptaksfunksjon er Ikke vanlig, men enkelte radioer lar deg faktisk ta opp favorittprogrammet ditt, akkurat som sin TV boks.

Privacy Policy