Lokalradio i fremtiden

 

Av alle medier vil radioen gjennomgå den mest dramatiske endringen i det kommende tiåret, og disse endringene vil radikalt forandre næringen. Allerede nå i 2017 forlater riksdekkende kanaler FM-plattformen, og enten kjøper man seg en DAB-radio eller slutter å høre på radio.

Nedenfor er noen av de viktigste av disse endringene, basert på innsikt fra ulike medieprognoser og analytikere. Basert på disse analysen trenger man ikke se alt for mørkt på fremtiden for lokalradioen. Heldigvis.

Kollaps av Big Radio

Radio er et lokalt medium og administreres mest effektivt lokalt. Store aktører kan høste stordriftsfordeler, men er svært vanskelig å håndtere. For eksempel så sliter de utenlandske store bedriftene IHeart og Cumulus, som har stor gjeld og er på randen av konkurs. De vil bli mest sannsynlig da bli brutt opp, og deres stasjoner solgt til små, lokalt administrerte radiooperatører.

En renessanse av lokalradio

Dette kommer som følge av det ovenstående, og det vil bli drevet av markedskrefter, ledet av annonsørens etterspørsel og etterspørselen fra forbrukerne. I den nye, mye mer konkurransedyktige lokale markedsplassen, tilbyr radio det som ikke er noe annet medium kan, sant fellesskapsengasjement med lokale radiotalent og arrangementer. Smarte operatører vil snu dette til deres fordel.

Radioen vil bli heldigital

Strukturen til radioindustrien ble bygget rundt en teknologi som er et århundre gammel. Radio kan og vil kaste alle teknologitårnene og sendere – i favør av å sende innhold over internett, med store kostnadsbesparelser og uendret effektivitet.

Sammenslåing av radio, TV og nyheter under enkeltoperatører

Det som har skilt mellom aviser, fjernsyn og radio alle disse årene, var deres forskjellige teknologier. Med digital teknologi deler de nå en teknologi, en plattform, og vi ser dem allerede flytte inn i hverandres sfærer, for eksempel aviser som legger ut video. Radiostasjoner kan også legge ut video på sine nettsider, og de kan utvide sine nyheter for å konkurrere med både aviser og lokal TV. TV kan kringkaste lyd, utfordre radio og utvide nyhetsdekning ved å utfordre lokalavisene. Lokale aviser kan ekspandere til lyd og fremme sine morgen- og kveldsnyheter.

 

En revolusjon i radioinnhold

Radio er nå mest musikk med litt snakk. Det vi ser med all spenningen med podcasting er potensialet for at radio kan være så mye mer – i noen henseender kan det være å returnere til hvordan radioen var før fjernsynet kom, som et medium for fortellinger som på mange måter er langt mer overbevisende enn video.

 

En transformasjon av næringen rundt denne bredere definisjonen av radio, omfatter alle ting med lyd. Bransjen har vært enormt motstandsdyktig overfor det digitale, og avviser slikt som Pandora og Spotify som ikke egentlig er radio. Det har gått sakte å utvikle sine egne digitale tilbud. Radioen må på et tidspunkt gå fremover og kreve eierskap av det hele, tradisjonell radio, digital radio, satellitt og podcasting. Hvis det går inn i øret, og det er ikke er en blyant, er det radio.

 

En mulighet for radio til å ta en større andel av forbrukerens tid og oppmerksomhet. Mobiltelefonen har befridd folk fra å måtte være et bestemt sted for å holde kontakten. Men den har også frigjort oss som medieforbrukere fra sofaen og TV-apparatet. TV er et sofa medium; radioen er et flytende medium. Det er et mobilmedium. Du kan være i bilen, gå nedover gaten, gå på et tog eller på et fly, og nyte radio. Jo mer mobilt vårt samfunn blir, desto større mulighet er det for at radioen blir det medium du velger. Mediefolket undrer seg over styrken til annonseinntektene til radioen på et tidspunkt der andre medier lider. Å komme seg ut og hjemmefra drar nytte av samfunnets økende mobilitet. Radio står dermed sterkt.

Privacy Policy