Programleder – Har du det som skal til?

Programledere på radio er stemmen til en stasjon eller et program, enten de jobber i talebasert eller musikkradio. De lager tone og stil av radioprogrammer og etablerer et forhold til lyttere. De kan jobbe for NRK, P4, P5, kommersiell eller lokalradio, på lokale eller nasjonale stasjoner, eller for uavhengige produksjonsbedrifter.

De fleste programledere er selvstendig næringsdrivende, som jobber med tidsbegrensede kontrakter. Selv om den største konsentrasjonen av arbeidsplasser er funnet i de største byene i Norge, jobber programledere i hele Norge. Arbeidstiden er variert og kan omfatte tidlig morgen, sene netter og overnattinger, samt arbeidshelger eller helligdager. I noen programmer forventes programledere å reise til ulike steder både i Norge og i utlandet.

Programledere i musikkradio arbeider for en rekke stasjoner og programmer, og dekker all mulig musikalsk smak. Programledere i taleradioarbeid jobber i alle sjangre, fra aktuelle tema program til dokumentarfilmer, underholdning og komedie.

En radioprogramleders spesifikke plikter varierer avhengig av program eller stasjon. De kan presentere live eller innspilt show, med eller uten manuskript. De kan skrive skript og lenker selv eller arbeide utfra et kort levert av andre medlemmer av et produksjonsteam. De kan gjennomføre intervjuer med bidragsytere i et studio eller over telefon. De kan håndtere debatter eller telefoninnringninger, eller være vert for live-arrangementer. De skal kunne operere ulike radiostudioer, og ta opp lyd både i studioer og på stedet.

De må forstå disipliner i produksjonsprosessen, særlig med hensyn til tidsplaner. De jobber tett med andre medlemmer av et produksjonsteam og kan forventes å ta veiledning fra en produsent eller redaktør. De forventes å gjennomgå egen produksjon og søke og godta tilbakemelding på deres ytelse. De forventes også å overvåke lytterfeedback, og bidra til svar på kommentarer eller programklager.

Trenger man en utdanning?

Du trenger ikke å ha en universitetsgrad for å være en programleder på radio. Arbeidsgivere vil gjerne at du har praktisk erfaring og har utviklet tekniske og presentasjonsferdigheter, sammen med en karakteristisk personlig stil.

Hvis du har utdanning fra tidligere er det selvfølgelig aldri et minus, men arbeidsgivere vil ikke nødvendigvis forvente at det skal være i et medierelatert emne. De kan til og med foretrekke at du har en grad i en annen disiplin.

Hva er den beste veien inn?

Du kan starte opp i en rolle på et lavere nivå i produksjonsteamet og ta enhver mulighet til å utvikle presentasjonsevner til du er i stand til å sikre en fullstendig presentasjonsjobb.

Større kringkastere driver noen ganger talentutviklingsordninger. Slike steder er svært etterspurt ettersom de er begrenset. For å få en sjanse til å bli valgt, må du vise at du har praktisk erfaring, i stedet for spesifikke kvalifikasjoner. For å få denne praktiske erfaringen, kan du søke et sted som presenterer samfunns-, student- eller lokal radio.

Av og til rekrutteres programledere i radio for deres spesialkunnskap eller kjendisprofil, hva de har oppnådd gjennom å arbeide med aviser og magasiner, eller i musikkbransjen. Andre  skifter beite fra presentasjonsroller i TV til radio.

Hvor kan rollen ta meg?

Når du er i gang, med nok erfaring og alle ferdighetene du får, kan din karriereutvikling innebære å flytte til en større stasjon, til et program med et bredere publikum, eller fra en lokal til en regional eller nasjonal tjeneste. Du kan også flytte over på TV eller kombinere arbeid i begge medier. Alternativt kan du velge å flytte til i programproduksjon eller til en ledende rolle.

Privacy Policy